عناصر غذايي ضروري گياه وتوصیه های کمبود کودهای ماکرو و میکرو
ضزورت استفاده از يونها، و عناصر شيميايي بعنوان غذا در گياهان نسبت به حيوانات متفاوت و حائز اهميت است.آرنون و استوت شاخص هاي زير را براي ضروري بودن عناصر غذايي گياهان پيشنهاد كرده اند.
1- كمبود آن عنصر باعث مي شود كه چرخه زندگي گياه كامل نگردد.
2- علايم كمبود براي هر عضو اختصاصي مي باشد.
3- .عنصر در تغذيه گياه نقش مستقيم دارد.بعنوان مثال يك عنصر تشكيل دهنده يك متابوليست ضروري يا مورد لزوم براي فعاليت يك سيستم آنزيمي است.
بر اساس شاخص هاي فوق 20عنصر بعنوان عناصر ضروري براي رشد گياهان عالي در نظر گرفته شده اند. آن عناصر عبارتند از: نيتروژن- اكسيژن- هيدروژن – فسفر- پتاسيم – كلسيم – منيزيم – گوگرد – آهن – كربن – روي- منگنز- مس – موليبدن – بور – كلر – سديم – سيليسم – كبالت – واناديوم مي باشد
كه از عناصر فوق كربن، هيدروژن و اكسيژن از طريق هوا، آب و خاك جذب مي شوند و حال آنكه بقيه عناصر بوسيله خاك براي گياه فراهم و آماده مي گردد بنابراين مطالعه مقدار، شكل آنها در خاك و واكنش هايي كه آنها به تنهايي يا با ديگر عناصر انجام مي دهند هسته مركزي مديريت حاصلخيزي خاك را تشكيل مي دهد.
تمام عناصر ضروري داراي اهميت يكساني در رشد گياه مي باشند و براي توليد بهتر محصولات، اين عناصر بايد، به اندازه كافي به شكل قابل جذب در خاك وجود داشته باشد و غلظت آن در خاك و در منطقه اي كه ريشه گياهان زراعي فعال هستند بايد كافي باشد.
از آنجايي كه كفايت يا عدم كفايت ، كمبود ، زياد بود و سميت هر كدام از اين عناصر به نوع محصول و اكوسيستم خاك – گياه وابسته است لذا مديريت حاصلخيزي خاك براي كشاورزي پايدار ، در حفظ ميزان عناصر ضروري در حد كفايت و جلوگيري ار عدم كفايت ، كمبود ، زيادي ، و سميت آنها تلاش مي نمايند و در اين ميان است كه وجود آزمايشگاه هاي شيمي آب – خاك براي اندازه گيري دقيق اين عناصر ضرورت مي يابند و هيچگاه بدون تعيين آنها امكان تصميم گيري مقدور نبوده و هر گونه اقدام بدون ارزيابي تركيب شيميايي خاك ضمن اينكه بي تاثير بوده حتي امكان تاثيرات تخريبي زيادي نيز خواهد داشت . فلذا آزمايشگاه ها با علم به اهميت و نقش اين عناصر در خاك بايد با دقت هر چه بيشتر در اين اندازه گيريها دقيق و موثرتر باشند تا هزينه ها و زحمات انجام گرفته توسط ساير گروه هاي كاري بي تاثير نباشند .