آب یکی از مواد مایع و فراوان‌ترین مادهٔ مرکب بر روی سطح کره زمین و بستر اولیه حیات به شکلی که امروزه می‌شناسیم، است. بیش از ۷۱٫۱٪ وزن یک انسان از آب تشکیل شده‌است و نیز بیش از ۶۸٪ سطح کره زمین را آب پوشانده‌است با وجود این حجم عظیم آب تنها ۳ درصد از آب‌های کره زمین شیرین و قابل شرب است و باقی آن به علت محلول بودن انواع نمک‌ها خصوصاً نمک خوراکی غیرقابل استفاده است. منابع آب، اصطلاحاً منشأ آبی هستند که مفید یا ظرفیت مفید بودن برای انسان‌ها دارند. مصارف آب شامل فعالیت‌های کشاورزی، صنایع، خانگی و محیط زیست می باشد .

با توجه به ساختمان مولکولی آب و قطبی بودن آن پتانسیل حلالیت اغلب عناصر شیمیایی و مواد الی در خود را دارد و با توجه به تنوع کاربرد آن در کشاورزی ، دام و طیور ، پرورش آبزیان ، مصارف صنعتی و آشامیدنی ،آنالیز و تعیین ویژگی ها آب برای هر کدام از موارد مصرف فوق ضروری و حیاتی می باشد .

 

 

اهمیت کیفیت آب در کشاورزی:

– تعیین الگوی کشت مناسب با کیفیت منابع آب موجود

– حفاظت از منابع آب با کیفیت مناسب

-طراحی سیستم آبیاری مناسب با کیفیت آب قابل دسترسی ازلحاظ نوع سیستم وظرفیت (ایستگاه کنترول مرکزی)

 

پارامترهای اصلی تعیین کننده کیفیت آب:

الف –برخی  شاخص های فیزیکی (مواد معلق آب)،

کل مواد جامد معلق (TSS)، کدریت (بر حسب NTU نور متفرق شده یا TTU نور عبور کرده) و رنگ آب (CU).

ب -شاخص های شیمیایی ( املاح محلول آب)،

هدایت الکتریکی آب (EC) ،اسیدیته(PH)، نسبت جذب سدیمی (S.A.R )

باقیمانده کربنات وبی کربنات (R.S.C)، سختی کل (TH) و کل املاح محلول جامد TDS کاتیونها و آنیونها……….

ج -برخی شاخص های بیولوژیکی ( آلودگیهای آلی آب)،

ناخالصيهاي بيولوژيكي مانند خزهها ،جلبكها ،قارچها ،باكتري ها

اکسیژن مورد نیاز بیوشیمیایی BOD، اکسیژن مورد نیاز شیمیایی COD

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *